Живопис, графіка, скульптура, відео-арт, інсталяція, кіно, перформанси, музика; авангард, модерн, пост-модерн, подекуди пост-постмодерн — словом, нова хвиля. Сучасне мистецтво в розумінні сучасного покоління. Все це фестиваль New Wave Exhibition 2017, що пройшов минулим уїк-ендом у Львові.

1

На вході до FESTrepublic club! вишикувалась вражаюча черга. Народ підходить і підходить, багато людей підтягуються з Порохової вежі, де до цього діяла денна програма фестивалю. Благо, організатори попіклувалися про логістику й звідти курсували безкоштовні рейси, що транспортували людей прямо до FESTrepublic club!.

В середині стає все тісніше. Вже зібралось близько 1000 «адептів NWE» (так ведучі називали гостей фестивалю), які, після фесту мали вийти з локації зовсім іншими людьми.

— Об’єднання різних напрямків мистецтва в одному просторі дозволить кожному побачити та почути те, що цікаво саме йому. Це фестиваль, де будуть задіяні всі види чуття: зір, слух, запах, дотик, смак, інтуїція — щоб поринути у творчість з головою! – кажуть організатори.

Далі йду на терасу. Вигляд та масштаб мене вражають — на даху ще близько 1000 людей та кілька прикольних зон відпочинку. Це круто. Фестиваль об’єднав під одним дахом сотні робіт та інсталяцій більше, аніж 80 митців зі всієї країни: Химерний гігантський робот, єдиноріг, група червоних ляльок на проволоці, шум дерев, екран, де зображені вільні мустанги, екран, де безперервно транслюються різні відео, які пов’язані з темою «ліжко»; різні цікаві тематичні картини, міні-локації, кожна з яких розказую свою історію; неперевершені троянди різних кольорів в колбах;, інсталяція з сорока пар чорно-білих сорочок та футболок із зображеннями різних порід собак та ще мільйон усіляких цікавих штук.

Крім того, музична програма. В перший день її відкривав неординарний львівський гурт The Cancel Band. Джаз, фанк, хіп-хоп, електронщина. Вийшло доволі незвичне, проте дуже цікаве поєднання. Гітара у дусі Тома Морелло тільки додавала гарних вражень. Хлопці відіграли годинний сет, який добре зайшов численній публіці.

Також в цей вечір виступали популярні нині BRUNETTES SHOOT BLONDES та шведсько-фінський гурт Love Rebel Gang.

2

Прийшов на фестиваль вже пізно ввечері, саме свій сет завершувала група Submarinа. Народу в декілька разів менше, проте атмосфера творчості стала ще більш насиченою. Проходить секунд двадцять і я починаю жалкувати, що потрапив тільки на кінець виступу цього гурту. Тріо роздавало смачний сладж та стоунер – те, що я шукав. Хлопці справді змогли запалити та розкачати публіку (хоча, особисто мені трохи не вистачило більш енергетичної подачі). В результаті «Субмарину» кличуть на біс, на якому гурт знову видає гідну порцію правильної музики. Клас!

Далі на сцені SECRET AVENUE. Перше, що кидається в очі — це вокаліст із зовнішністю Роббі Вільямса та голосом Дейва Гаана. Все звучить фірмово. Багато сінтів, мало гітари, гарна ритм-секція — виходить якісний інді-поп. Виконання якісне, на рівні.

Але це ще не все. Паралельно гурт затіяв перформанс-колаборацію з художником Олександром Шатовим та дизайнером Ольгою Шуль. Праворуч від сцени стоять п’ять моделей в чорних вбраннях. Поки грають SECRET AVENUE, майстер робить нову колекцію одягу прямо на очах глядачів, гарно розфарбовуючи однотонний одяг моделей.

Вийшло мінімалістично, трохи дарково, проте справді суперськи. В цілому, як і увесь фестиваль. Комусь NWE міг показатись трохи дивним, комусь – ще якимось. Але насправді, я тільки тішуся з проведення подібних заходів. На них панує особлива енергетика, збираються різні люди (від олдскулу та молодих тусовщиків до сімей з грудними дітьми), однак всі розуміють куди й навіщо вони прийшли. Вони не бояться нових знайомств, нового цікавого досвіду, не бояться експериментів у мистецтві та житті. На таких заходах збираються музиканти, художники, дизайнери та інші творчі люди, які можуть відчути себе у своїй тарілці. Й New Wave Exhibition 2017 став гарним прикладом усього перерахованого вище.

Віталій Очерет, фото автора