Запорізька область посідає шосте місце в Україні за реалізацією реформи децентралізації

Реформа децентралізації триває, її справді можна найвати однією з найбільш успішно реалізованих реформ. Станом на сьогодні в Україні об’єднано вже близько 50% громад. Кожного року на загальноукраїнському рівні вирішують питання покращення умов  та забезпечення сприятнивих обставин для самостійного розвитку ОТГ, які вже об’єдналися. Також застосовують різноманітні заходи для того, щоб громади, які ще не об’єдналися зробили це. Збирають усіпішні історії  управління ОТГ, демонструють їх суспільству.

Для новачків, а також ініціативних людей постійно організовують тренінги та курси та семінари.  Це відбувається, як на загальнодержавному рівні, так і на місцевому. Варто відзначити тут також діяльність іноземних фондів та організацій, які разом з українцями сприяють активній реалізації реформи децентралізації. На кінець цього року центральна влада підготувала програми по розвитку громад, а також затвердила законодавчі ініціативи.

На сьогодні в Україні утворено 665 громад, з початку року вони переходять на прямі міжбюджетні відносини.

«На прямі міжбюджетні відносини перейшли всі об’єднані громади, в тому числі й ті, де перші місцеві вибори відбулися наприкінці 2017 року. Показники міжбюджетних відносин для ОТГ були надані для формування їх бюджетів ще на початку грудня. Це значно спростило процес складання та затвердження місцевих бюджетів, особливо бюджетів новостворених ОТГ», – сказала Яніна Казюк, координатор з фінансової децентралізації Центрального офісу реформ при Мінрегіоні

Загалом, у 2018 році взаємовідносини з державним бюджетом матимуть 1288 місцевих бюджетів: 24 обласні бюджети, 148 бюджетів міст обласного значення та бюджет м. Києва, 450 районних бюджетів та 665 бюджетів об’єднаних територіальних громад. Базову дотацію отримуватимуть 930 місцевих бюджетів, реверсну дотацію – 223.

У Запорізькій області кілька успішних років вже позаду, але найкращий та найактивніший період ще попереду, запевняє Олександр Свистун, керівник Запорізького центру місцевого самоврядування.

«В тих громадах, де  відбулося об’єднання вже є своя успішна історія. Протягом цього року громади успішно освоювали кошти, покращивши інфраструктурні об’єкти та розбудовуючи освітню сферу та сферу послуг. Люди навчилися самостійно управляти тими коштами, що є. У наступному році у нас будуть нові виклики, складні завдання та впевнений – нові успішні історії. Найперше, що доведеться зробити – навчитися працювати на перспективу, ставати економічно незалежними. Для цього в громадах повинні створювати робочі місця, налагоджувати виробництво, сферу малого та середнього бізнесу». – розказав Олександр Свистун

На сьогодні у Запорізькій області утворено  42 об’єднані територіальні громади, 25 перебувають у стані створення.

децентрацізації

Якщо говорити про відсоткове співвідношення населення у тих громадах, що вже об’єдналися, то це 49.9%. Відповідно, 50.1%  населення залишилося у інших рядах.

реформа

А от, якщо говорити про площу території, на якій вже є громади, то це 54.9% від загальної площі Запорізької області.

реформа

За результатами моніторингу Запорізька область посідає шосте місце у Україні. А Смирновська ОТГ займає вісімнадцяте сходинку в Україні серед спроможних громад. Другою за успішністю в області є Долинська громада. Вона знаходиться на околицях Запоріжжя, а тому  може активніше використовувати ті можливості, які відкриваються перед керівниками та ініціативної групи ОТГ.  Також вдало використовує свій потенціал задля примноження та нарощення економічної стабільності та фінансової незалежності. Перше, за що активно взалися мешканці громади – рівень місцевої медицини.  З початку року для громади закупили автомобіль для сімейного лікаря та наповнили амбулаторію ліками. Придбали татакож оргтехніку та обладнами стоматологічний кабінет.

Додаткові блага також отримали школярі, протягом 2017 року місцеву школу обладнали необхідною технікою та відкрили нову їдальню.

“З часу об’єднання нашої громади життя в селі та школі зокрема дуже змінилося. Ми вперше за багато років змогли ефективно і повною мірою використати кошти на благо школи. Зробили ремонт їдальні, придбали засоби для приготування їжі. Діти тепер харчуються за рахунок ОТГ. Замінили вікна та двері, тож тепер в школі тепло та комфортно.” – розказала Директор місцевої шкоди Ірина Кузьміна.

Для громади таькож придбали автобус, він тепер щоденно підвозить дітей до школи. Люди високо оцінюють зміни, що відбулися в селах громади та запевняють – якщо динаміка у наступних роках буде такою ж, молодь залишиться в селах і буде працювати на рідній землі.  Мешканці проявляють готовність і терпіння, але просять не збавляти темпів.

У кожної з Запорізьких ОТГ своя історія, усюди люди різні та більшою чи меншою мірою активні, але всіх об’єднує одне – віра у розвиток та покращення добробуту та умов життя на селі. У наступному році кожна з громад ставить перед собою свої індивідуальні завдання, комусь ще треба об’єднатися, а хтось вже в 2018 році реалізує складні завдання і створить нові робочі місця для місцевих мешканців.

 

Мирослава Балабан