Росія атакує! Не вийшло у москалів взяти Запоріжжя руками сепаратистів, так вони найняли професійного дніпровського рейдера Петра Шистопала, у народі – «могильник», аби той допоміг відхапати ПАО «Завод залізобетонних конструкцій» №1 (ЗЗБК). На «брудну роботу» Шистопала «взяв» ТОВ «Ікос Фінанс», який належить великому російському приватному комерційному банку – «Альфа-банк»

Свого часу «Альфа-Груп» придбала дочірній банк Bank of Cyprus в Україні — Банк Кіпру (Київ). У структуру угоди також увійшли 100% акцій факторингової компанії «Ікос Фінанс»; фінансування Bank of Cyprus Public Company Ltd, надане Банку Кіпру та «Ікос Фінанс» на 100 млн. євро; кредити, видані Bank of Cyprus і Cyprus Popular Bank їх українським «дочкам» і «Ікос Фінанс» на суму 180 млн. євро; а також права вимоги $ 7 млн. у громадянина Трофименко на користь Bank of Cyprus, присуджені Арбітражним судом Лондона. За весь цей портфель Альфа-банк «відвалив» 225 млн. євро.

Ще тоді в «Альфа-банку» відмовилися коментувати деталі угоди і плани щодо Банку Кіпру – приєднання до «Альфа-банку» або окремий розвиток. Сьогодні справи новоспечених власників говорять самі за себе − «Ікос Фінанс» потрібен для «віджимання» бізнесу в Україні, а «Альфа-банк» має зберегти статус надійного і ефективного банку.

Більше 75% акцій «Альфа-банку» належить «Альфа-Груп». Фактично цим пакетом не напряму володіють або контролюють Михайло Фрідман (36.47%), Герман Хан (23.27%) і Олексій Кузьмічов (18.12%). Решта акцій належить фізичним особам, у тому числі – президенту банку Петру Авену (13.76%), Алексу Кнастеру (4.3%) та Андрію Косогову (4.08%).

Саме Фрідман свого часу переманив в «Альфа-банк» колишнього міністра зовнішньоекономічних зв’язків РФ Петра Авена, який оперативно підняв компанію на новий рівень. Туди ж він пізніше влаштував колишнього віце-прем’єра і першого заступника голови Адміністрації Президента Олега Сисуєва.

Цікавим є той факт, що «Альфа-груп» має найвпливовіших лобістів у Держдумі та Кремлі, де працюють чимало колишніх співробітників цієї компанії.

Те, що «Ікос Фінанс» належить «Альфа-банку», а «Альфа-банк» — російський банк – зрозуміло. Питання в іншому – навіщо Росії знадобився запорізький завод? І чому саме «могильник» Шистопал родом із Дніпра допомагає Росії «відгребти» ласий шматочок у вигляді ПАО «Завод залізобетонних конструкції» №1 (ЗЗБК)? Відповідь на все одна – влада і гроші!

Росії потрібно якнайдалі просунути свою «лапу» по українській землі, а рейдеру, який вже давно совість десь у «кущах» загубив, набити власну кишеню.

«Схеми» Шистопала призвели до того, що зараз на ЗЗБК «правлять» люди «Альфа-банку», а завод ось-ось визнають банкротом. Мало не щотижня у Запоріжжі приземляються «засланні козачки» із Росії, які дають розпорядження і «тримають всіх у кулаку». У цій історії страждає не лише «Завод залізобетонних конструкції» №1, а й його дочірні підприємства, яким банк паралізував роботу – ТОВ «Сухі суміші» та «Корал». Ось уже кілька місяців, більше 100 осіб сидять без роботи, а незаконно позбавленні права голосу керівники, продовжують ходити по судах.

Судові рішення приймаються одне за одним, прощупані шпарини і куплені судді дають банку можливість затягувати процес, тим самим порушуючи Закону України «Про банкрутство».

Після численних рішень, якимсь дивним чином, кредиторам вдалося виграти одну із апеляційних справ і повернути її у першу інстанцію. 5 січня 2017 року у Господарському суді Запорізької області відбудеться чергове засідання по даній справі. Рішення доведеться приймати запорізькому судді Черкаському В.І.

У руках Феміди доля не лише ЗЗБК і його дочірніх підприємств, а й більше сотні людей, які залишилися без роботи. На який же бік стане суддя Черкаський, що він обере – власне збагачення чи законне рішення – покаже час, а поки залишається лише сподіватися, що Запоріжжя збереже свої підприємства і не дозволить Росії, яка і так принесла в українські хати чимало горя, сліз і страждань захапати ще й нашу економіку.

Журналісти «RegionNews» написали звернення до Генеральної прокуратури України, з проханням взяти справу на свій контроль і не допустити захвату запорізького заводу. Також ми направили звернення до Служби безпеки України, з проханням відреагувати на незаконні дії росіян, які всіляко намагаються забрати у запоріжців активи і робочі місця, що є повністю абсурдним.

Наше спільне завдання – не допустити агресора на свою землю, інакше 2017-й зустріне нас новими мітингами, пікетами і рейдерськими захопленнями, яких треба гнати мітлою під три чорти.

Ірина Ярко