Перемога Дональда Трампа на президентських виборах в США стала не лише несподіванкою, а й встигла шокувати багатьох людей в усьому світі. Не дивлячись на те, що вже по обіді в середу світові лідери традиційно стримано та дипломатично почали вітати нового очільника країни, яка багато в чому визначає всю світову політику. Одразу після оголошення результатів виборів Трамп отримав буквально поодинокі привітання. Більше того, в цілому реакція на перемогу епатажного лідера у світовому політикуму була неоднозначною.

«Реабілітація» Росії та складнощі з Європою

Показовим було те, що першими американського лідера привітав колега з Російської Федерації Володимир Путін, а також французький союзник кремлівського очільника, праворадикальна Марі Ле Пен. Така активність скандальних політиків говорить про їх очікування зміни політичного курсу на світовій арені від новоспеченого мешканця Білого Дому.

Про це ж говорить і заява радника Путіна Сергія Глазьєва, в якій він висловив сподівання на прагматичну позицію Трампа в питанні скасування санкцій проти Російської Федерації.

Про можливе зближення США з Росією заговорили також і в Україні. Говорячи, тоді ще про потенційну перемогу республіканця, віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд відзначила, що такий вибір американців може призвести до зміни оцінки РФ, як агресора. «Сприйняття Росії буде ще більш неадекватним. І зрозуміло, — це  відобразиться на Україні однозначно» — відзначила політик.

Російський опозиціонер Каспаров назвав Трампа «кращим партнером для Путіна у розділі світу». Таким чином політик уточнив, що Крим стане для США лише предметом прагматичного торгу з Росією.

Про можливу напругу у відносинах з США та його новим лідером заговорили і в Європі. При чому такі заяви пролунали від країн-лідерів ЄС. Зокрема, в Німеччині, Великобританії, Польщі пролунали заяви від діячів різного рівня про те, що зараз ніхто не знає, чого чекати від новообраного президента, і це робить відносини між сторонами непрогнозованими.

Трамп і Україна

Основна загроза для України від перемоги Трампа – це, безперечно, його непрогнозованість. На цьому сходяться практично всі політики та експерти, які встигли публічно оцінити цього діяча. Зокрема, про непрогнозовану політику заявив і давній друг республіканця, екс-Президент Грузії та вже екс-голова Одеської ОДА Міхаіл Саакашвілі.

Так, на своїй сторінці він написав про давнє знайомство з політиком, але також відзначив і необхідність для української влади бути обережною та готовою для потенційних викликів. «Знайомий з ним більше 20 років, ми товаришуємо. Я це (перемогу Трампа – ред.) акуратно передбачав. Сильна особистість з непередбачуваною політикою. Ми повинні бути обережні і організовані більше ніж будь-коли», — пише Саакашвілі.

Політичний експерт Віктор Таран також відзначив непрогнозованість нового лідера США. «Трампного ранку. Ми прокинулись у новому абсолютно незрозумілому світі… І це насторожує», — іронічно відзначив політолог.

В президентській політичній силі не менш обережні в оцінках і прогнозах майбутніх відносин між США і Україною. Зокрема, народний депутат України, заступник голови фракції «Блок Петра Порошенко» Олексій Гончаренко заявив: «Такі результати виборів роблять світ непередбачуваним. Це стосується України і всіх інших країн світу. Яким буде Трамп президентом насправді не знає ніхто».

Тим не менше, на офіційному рівні керівництво України висловило стриманий оптимізм від обрання нового господаря Білого Дому. Так, прем’єр-міністр привітав американців з їх вибором, а також висловив сподівання, що Америка надалі продовжить підтримувати нашу країну.

Під час привітання Петро Порошенко також окремо зупинився на тому, що новий Президент країни-взірця демократії має продовжити політику захисту територіальної цілісності України, а також збереження миру та припинення збройних конфліктів.

На думку Порошенка, США на чолі з Трампом «має продовжити підтримку України в двох важливих сферах — у боротьбі українців проти російської агресії, за свободу і незалежність, відновлення суверенітету і територіальної цілісності, а також у сприянні реалізації масштабних реформ в різних сферах».

Посол США в Україні Марі Йованович, у свою чергу, завірила що зміна адміністрації Білого Дому не вплине на відносини з офіційним Києвом. «Неважливо, хто саме буде нашим головнокомандувачем, в перехідний період між адміністраціями і за нової адміністрації, США залишатимуться потужним партнером України», — відзначила дипломат.

Півроку невідомості

В цілому можна сказати, що навряд зовнішньополітичний курс Штатів зміниться кардинально і швидко. Але, не можна не зважати на непередбачуваність такої фігури, як новобраний Президент Трамп.

Також, поки новий очільник США сформує власну стратегію та вектор розвитку держави, має пройти певний час. І в цей період Штати будуть в певній мірі виключені з активної зовнішньої політики. І це, на думку політолога Віктора Небоженка, є однією з основних загроз для України.

Зокрема, такою паузою скористається Путін, який захоче більш інтенсивно впливати на Київ як військовими, так и політичними методами. Однак експерт впевнений, що Україні треба втриматись тиск і ефективно протистояти новим викликам протягом півроку, після чого підтримка з боку США буде продовжена.

Але, в цілому можна сказати, що не тільки Україні, а й всьому світу, а передусім самим мешканцям США доведеться вчитись жити ж Президентом Трампом – епатажним, непередбачуваним, але яскравим мільярдером-політиком.