Для мене завжди було загадкою: чому кожен рік святкують День матері, а Дня батька немає. Звісно, я дуже поважаю матерів, але мені все ж таки стало дуже цікаво, що з Днем батька. Про існування такого свята я не знав до тепер, поки випадково не почув по радіо новину про те, що цієї неділі в Києві масштабно відсвяткували День батька. Крім цього заходи, присвячені чоловікам-батькам, також відбулися в Луцьку, Дніпрі й Сумах. Головне, що такий день є. Просто в нас його майже не відзначають. Дивно. Адже в світі інакше.

У багатьох країнах світу третя неділя червня вважається Днем батька. Вперше про таке свято заговорили в Сполучених Штатах Америки. У 1909 році під час церковної служби з приводу Дня матері одна жінка — Сонора Смарт — подумала про те, що після передчасної смерті її матері п’ятьох дітей, які були в сім’ї, виховував сам батько.

Сонора дуже хотіла висловити своєму батькові подяку за те, що він зробив для неї і вважала свого батька Вільяма Джексона Смарта зразком справжнього чоловіка. Саме тому вона звернулася до місцевої влади, запропонувавши заснувати нове свято — День батька. Її підтримала громадськість, і 5 червня, у день народження батька Сонори, було вирішено відзначити це свято вперше. Проте організація заходу затягнулася, тому святкування відбулося 19 червня. Поступово його почали відзначати в інших штатах і країнах. Зараз найбільш активно День батька святкують у Великобританії, Нідерландах, Франції, Китаї та в багатйох інших країнах. Дата: 19 вересня.

В Україні день батька святкується в третю неділю вересня, але на державному рівні свято та дата до сих пір не затверджені. Перші спроби зробити це були ще в 2009 році. Проект Уразу про встановлення свята на офіційному рівні був одобрений Верховною Радою в 2013-ому, але він й до сьогодні залишається не затвердженим.

Не те, щоб хотілося, щоб День батька став державним святом й на його честь всім давали вихідний. Але все ж таки. Роль тата у вихованні дитини так само важлива, як й матері. Й про це треба пам’ятати. Однією з головних цілей Дня батька в Україні є привернення уваги громадськості до питання відповідального батьківства. На мою, думку, трохи неправильно сформульовано. Хоча, нажаль, в нашій країні актуально. День Батька має бути додатковим приводом просто провести день зі своїми татами. Подякувати їм.

Незалежно від прив’язки до дат не втрачайте нагоди просто привітати свого тата та просто провести час з ним. Й про маму, звісно, теж не забувайте. Вони вас люблять.

Віталій Очерет