У Бердянську запрацював центр комплексної допомоги вимушено переміщеним особам та соціально незахищеним мешканцям міста. Відбулося урочисте відкриття.

Європейські цінності ближче до людей – у Бердянську відкрили універсальний інтегрований центр підтримки, що об’єднав відділ сім’ї, молоді та спорту, службу у справах дітей та міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Від тепер, щоб вирішити актуальні проблеми, містяни не мусять бігати по різних кабінетах, –  більшість питань можна вирішити у спеціально облаштованому та комфортному центрі.

Ініціатором створення відповідного центру виступив Європейський Союз, а місцева влада радо підтримала ініціативу та посприяла, щоб він з’явився саме у Бердянську. Все заради того, щоб поліпшити доступність і якість соціальних послуг для внутрішньо переміщених осіб і мешканців громади, і створити комфортне середовище для розвитку підприємництва серед переселенців та містян.

Міський голова Володимир Чепурний разом із співзасновниками громадської організації «Переселенці та громади разом» урочисто перерізав стрічку.

 – Для Бердянська це чудова подія. У місті знаходиться близько 10 тисяч внутрішньо переміщених осіб, – це наші друзі, у яких сталося горе. Нам необхідно було створити комфортні умови для соціального обслуговування. Я хотів би подякувати представникам ЄС в Україні, які пішли нам на зустріч – виділили гроші, депутатський корпус, який долучися до фінансування, а також будівельній компанії, яка займалася цим проектом, – зазначив Володимир Чепурний.

Історія створення Інтегрованого центру підтримки зафіксована у вигляді фільму, який, під час урочистого відкриття мали змогу переглянути присутні.  Також, гостям запропонували ознайомлювальну екскурсію. Площа центру складає 500 квадратних метрів, зараз уся територія відремонтована, здійснено реконструкцію підлоги, стін, даху, замінено вікна, встановлено нові санвузли. Для людей з обмеженими можливостями були встановлені пандуси, є окремий вихід у двір, такі люди зможуть без перешкод переміщуватись по будівлі.

На заході також була присутня й представник обласного Центру соціальних служб Світлана Рєпіна, яка високо оцінила можливості бердянського інтегрованого центру підтримки.

– Хочемо виразити велику повагу та подяку міському голові, керівному складу міста за підтримку цього проекту, за можливість відкриття такого центру. Наразі спеціалісти мають можливість надавати соціальні послуги більш якісно, за рахунок професійного обладнання, відмітила Світлана Рєпіна.

Особливою гордістю проектантів є сучасна система опалення. Вона повністю автономна і змонтована по системі «Розумний будинок».

Перший поверх будівлі відвели під відділення денного перебування Територіального центру соціального обслуговування, а другий – Інтегрований центр підтримки, де надаватимуть державні соціальні послуги переселенцям і місцевим жителям.

Завдяки підтримці ЄС закуплена нова техніка для факультету інформаційних технологій, де літні люди зможуть опановувати ПК, також завезено технічне обладнання для факультету декоративно-ужиткового мистецтва. У Центрі також є місця для швачок, які обладнані новими швейними машинами.

Загальна вартість проекту перевищувала один мільйон євро. При цьому частка фінансування ЄС становила 89,7% або 1 199 740 євро, виконкому Бердянської міськради – 10,3%.

Інтегрований центр по вул. Земській є одним з двох проектів, фінансування якого здійснює ЄС. Наразі в місті йде реконструкція нового дитячого садочка та центру реабілітації дітей по вул. Європейській, 68.