Завод, який міг би постачати плити для будівництва запорізьких мостів сьогодні довели до “ручки”, на замовлення арбітражного керуючого, з териториї щодня виносять його залишки.

Історія рейдерського захоплення запорізького “Заводу залізобетонних конструкцій №1” (ЗЗБК) тягнеться уже не перший рік. Постійні судові процеси то дають надію акціонерам на позитивне вирішення спору, то змушують повернути справу до перших інстанцій. Тим часом виконавці, у прямому розумінні, розпилють та виносять з території частини колись успішного заводу. Часу вирішили не гаяти, адже поки акціонери пробують через суд врятувати дуже потрібний у місті завод, його квапляться перевести у процес незворотності.

Схему запустили усім відому і фатальну –  ще у 2016 році арбітражним керуючим призначають “троянського коня”- Петра Шистопала, у народі – могильник, який має завдання довести завод до краху, а потім мітлою вимести все на користь одного кредитора. Тим самим кредитором є ТОВ «Ікос Фінанс», який належить великому російському приватному комерційному банку – «Альфа-банк», що входить до складу “Альфа-груп”. Варто зазначити, велика частина колишніх директорів і друзів останньої, сьогодні працюють в уряді країни-агресора.

Більше 75% акцій «Альфа-банку» належить «Альфа-Груп». Фактично цим пакетом не напряму володіють або контролюють Михайло Фрідман (36.47%), Герман Хан (23.27%) і Олексій Кузьмічов (18.12%). Решта акцій належить фізичним особам, у тому числі – президенту банку Петру Авену (13.76%), Алексу Кнастеру (4.3%) та Андрію Косогову (4.08%).

Саме Фрідман свого часу переманив в «Альфа-банк» колишнього міністра зовнішньоекономічних зв’язків РФ Петра Авена, який оперативно підняв компанію на новий рівень. Туди ж він пізніше влаштував колишнього віце-прем’єра і першого заступника голови Адміністрації Президента Олега Сисуєва.

Як і чому запорізькому “Заводу залізобетонних конструкцій №1” необхідне було оздоровлення.

У 2014-й році ЗЗБК опинився на грані краху. Для того, щоб врятувати підприємство кредитори розробили план санації. Простими словами – фінансове оздоровлення, тобто відновлення платоспроможності підприємства.

У жовтні того ж року суд призначив керуючим санацією ПАТ «Завод залізобетонних конструкцій №1» арбітражного керуючого Олександра Віталійовича Ляшка. У квітні 2015-го Господарський суд Запорізької області затверджує план санації боржника, а вже у грудні продовжує його до червня 2016 року.

На посаді арбітражного керуючого Ляшко протримався більше року. За цей час він встиг розгадати істинний задум «Ікос Фінансу», і коли відчув з боку основного кредитора тиск – звільнився.

Виконувати замовлення «Ікос Фінансу», напевно  за пристойні кошти, за тим же планом санації погодився відомий рейдер Петро Шистопал. У крісло арбітражного керуючого дніпровський «могильник» сів у травні 2016-го. За цей час, протягом півроку паралізується робота дочірніх підприємств ЗЗБК – ТОВ «Сухі суміші» та «Корал». Затверджений план санації розв`язав руки арбітражному керуючому Перту Шистопалу та унеможливив будь-які переговори між всіма акціонерами. Остані намагалися запустити процедурудуру ліквідації, це дало б можливість спільно розробити подальший план дій, чи хоча б виставити на аукціон майно заводу і у крайньому випадку – вигідно його продати.

Процедуру ліквідації усе ж затвердив суд, але тільки на кілька місяців, після чого рішення було оскарженим, арбітражного керуючого Шистопала повернули на посаду і знову запустили процес  фатальної для підприємства санації.

Ти часом «Ікос Фінанс» поквапилася підписати договір зі своїм же арбітражним керуючим  про забезпечення вимог методом передачі усього майна заводу: заставного та незаставного. Також, дуже швидко  замовили оцінку заставного майна заводу, та прибрали все до руки за копійчані кошти. Скажімо, арматурний цех оцінили аж в 2 000 грн.  Незаставне майно забрали по балансовій вартості. Як наслідок, на території заводу зараз працюють виконавці, замовлені Петром Шистопалом, які щодня, потихенько розпилюють завод на частини та виносять усе з території. Акціонери запевняють – у них забрали все до найменшого, навіть складські приміщення та усе, що в них знаходилося. Вони побоюються, що за час боротьби за життя заводу вже не буде чого рятувати.

У цей час, проти керуючого Шистопала порушена кримінальна справа стосовно перевищення ним посадових обов`язків. Адже підписаний ним договір про передачу майна, тим паче без відома решти акціонерів, явно вказує на виконання замовлення в інтересах одного.
Завтра відбудеться черговий судовий процес, акціонери намагатимуться довести незаконність договору про передачу усього майна російській компанії. Окрім того, тривають слідчі дії в рамках кримінального провадження стосовно Петра Шистопала. Варто зазначити, якщо суд все ж дозволить розтягнути підприємство на частини, то Запоріжжя фактично залишиться без єдиного у місті заводу, який здатен виготовляти залізобетонні плити, які придатні для будівництва мостів та злітно-посадкових смуг.