Реформа децентралізації в Україні показує позитивну динаміку і робить значні кроки в сфері розвитку країни.  З моменту старту реформи в 2014 році, по всій території України утворилося 705 об’єднаних територіальних громад, і відбулися 6 виборчих кампаній.

29 квітня в Україні пройшли вибори в 40 об’єднаних територіальних громадах в 17 областях України.

На Запоріжжі вибори голів та депутатів місцевих рад відбулися у семи новостворених об’єднаних територіальних громадах. Явка виборців склала 52,3%. Найбільш активно голосували жителі Мирненської (67%), Роздольської (61%) та Новоукраїнської (60%) ОТГ. Електоральна активність  подекуди перевершила показники президентських та парламентських виборів. Це свідчить про високу довіру людей до реформи децентралізації та нових органів самоврядування. Варто зазначити, за кілька тижнів до виборів у громадах, в соціальних мережах почали активно сіяти паніку, мовляв – та хто про ці вибори знає,  люди голосувати не прийдуть! Явка виборців заперечує подібні тези і показує дуже позитивну динаміку. З надією можна говорити про те, що  реформа децентралізації поникнула і в голови людей.  Мешканці громад чудово розуміють, що першим кроком до самостійного управління власними ресурсами є обрання ефективного менеджера. Розуміння того, що майбутнє твоєї громади залежить від твого голосу в тому числі, привело людей до виборчих дільниць.

За підсумками виборів новостворені ОТГ обрали своїх голів:

Головою Михайлівської громади Вільнянського району обрано Аллу Король, Новоукраїнської громади Більмацького району – Анатолія Бажана, Мирненської громади Мелітопольського району – Юрія Радькова.  У Михайлівському районі Михайлівську селищну громаду очолив Олександр Ракша, а керувати  Роздольською громадою земляки довірили Валентині Копейченко. У Приазовському районі Олександрівською громадою буде керувати Сергій Добряк, а Степанівською – Володимир Смоляченко.

Станом на кінець квітня у Запорізькій області створено загалом 43 ОТГ, з січня 2018 року 36 громад уже мають прямі міжбюджетні відносини, а це значить що вони вже працюють самостійно та самі управляють власними коштами. Сім новостворених громад тільки робитимуть свої перші кроки у самостійному плаванні.

Нові голови ОТГ прокоментували процес виборів і поділилися планами розвитку громад в майбутньому.

“Кілька років тому мене обрали головою села, я активно взялася до роботи, як могла, так доносила до громадськості важливість створення власної структури, де кожен нестиме відповідальність, де можна покластися один на одного і працювати спільно. Нещодавно ми об’єдналися в громаду, це рішення прийняли разом з мешканцями, можна сказати – нарешті доросли, чи то достатньо підготувалися. Напевно буде важко, як і всім, хто робить свої перші кроки. Але на щастя, ми вже маємо приклади успішних громад у своєму регіоні, на наших очах перші ОТГ набивали свої шишки і робили перші кроки по бездоріжжю. Попереду багато роботи, починати будемо з тих проблем, які є нагальними, у першу чергу це освітлення, дороги, водопровід, заклади освіти та культури. Вірю, що через кілька років ми зможемо сміливо запрошувати у громаду гостей, щоб ділитися результатами”   – запевнила голова Михайлівської сільської ОТU, Вільнянського району Алла Король.

У кожної громади свої ресурси та свої можливості, деякі можуть похвастатися підприємствами на території ОТГ, які даю відчутні економічні переваги, інші природними дарами чи географічним розташуванням. Новостворена Степанівська громада розкинулася на узбережжі Азовського моря, тож своє майбутнє вбачає у розвитку власної туристичної привабливості.

“До складу громади, яку я буду очолювати увійшло 6 населених пунктів: Степанівка Перша, Георгіївка, Новокостянтинівка та Чкалове, Ігорівка та Миронівка,  у загальній складності це майже 4 тисячі осіб. Усі села розташовані вздовж берега Азовського моря.  Я чудово розумію – зараз час нашої найбільшої активності є літній період, коли до моря їхатимуть туристи. Але ж громаді потрібно жити круглий рік… Вважаю, що для нас життєво важливими питаннями буде інвестиційна привабливість. У мене є знайомі голови громад, які вже починають писати власні проекти для залучення інвестицій. На мою думку, саме інвестори зможуть надати поштовху багатьом громадам. Нашим завданням є не просто об’єднатися і використовувати ті ресурси, які повернуться на місця, а постійно бути у пошуку нових можливостей, щоб самостійно забезпечити високий рівень життя у своїх громадах ” – поділився новообраний голова Степанівської громади Володимир Смоляченко.

На зустрічі з журналістами, нові керівники територіальних громад вказали, що ключовими питаннями в реалізації реформи децентралізації на місцях, будуть дороги, вдосконаленні сфери ЖКГ та комфортні умови для життя людей.

Абсолютна більшість новообраних голів та депутатів брали активну участь у створенні нових громад, підтримують курс реформ, засуджують популізм та політичну демагогію.

Серед першочергових завдань новообраних рад – формування виконавчих органів, підготовка проектів спільних бюджетів на наступний рік, розробка соціальних та інфраструктурних проектів з розвитку територій.