UPark 2018 в деталях: все про найочікуваніший український фестиваль року

<strong>UPark 2018 в деталях: все про найочікуваніший український фестиваль року</strong>

Цього літа в Україні відбудеться десяток великих музичних фестивалів, але насправді масштабних івентів європейського та навіть світового рівня намічається всього декілька. Одним з таких обіцяє стати UPark Festival 2018, який пройде в Києві 25-26 липня. 

Принаймні для того, щоб підняти українську фестивальну планку ще вище та продемонструвати справжній рівень, у UPark 2018 є всі передумови – досвід, отриманий під час проведення першого фестивалю, потужний лайн-ап з хедлайнерами, яких українці ще ніколи на бачили наживо, свій формат і стадіонна локація. Давайте розберемося з усім цим по черзі.

Відмінність

Принциповою відмінністю UPark від інших масштабних українських фестивалів є його безкемпінговий формат. Ще в 2016-му організатори поставили собі за мету зробити комфортний фест в центрі столиці. Тоді між двома днями фестивалю був ще один day off, щоб відвідувачі змогли спокійно перевести дух і знову повернуться на другий день. Вони вирішили обійтися без наметового містечка, натомість дати людям можливість відпочити в місті. Особливо зручним такий формат був для киян. Цього разу історія повторюється (тільки вже без дня відпочинку).

Кого слухати

Якщо музичним вектором першого UPark був рок, то UPark 2018 взяв курс на електроніку. Як і в 2016-у році, організатори фестивалю долучають до ланй-апу не тільки суперзіркових виконавців, якими цьогоріч стали Gorillaz та Massive Attack, а відкривають для українських слухачів й нові імена, які вже встигли стали відомими за кордоном, однак в нас про них знають не так багато людей.

25 липня

Gorillaz

Саме з анонсу Gorillaz UPark повідомив про своє повернення. Це відразу заявило про серйозність намірів організаторів зробити фестиваль топ-рівня.

Це буде перший виступ банди Деймона Албарна в Україні і цікаво те, що воно відбудеться в рік, коли група святкуватиме своє двадцятиріччя. У 2017-му, після семирічної перерви, Gorillaz випустили свій п’ятий студійний альбом «Humanz» і відправилися у світове турне. Візиту “Горил” у нас чекали довго, а багато хто й зовсім не сподівалися на такого хедлайнера, але завдяки організаторам UPark мрії стають реальністю.

Сподіваюся, що Gorillaz не потребують особливих оголошень, а якщо це не так, то просто подивіться цей лайв і все стане ясно без коментарів:

Kaleo

Ісландські інді-блюз-рокери вперше завітають до України. До складу гурту входять Йокуль Юліуссон, Давид Антонссон, Даніль Крістьянсон та Рубін Поллок, які зібрались у 2012 році. З того часу Kaleo. встигли випустити два альбоми «Kaleo» (2013) та «A/B» (2016), а також один EP — «Glasshouse» (2013). Пересічним слухачам квартет відомий завдяки своєму суперхіту “Way Down We Go”, який захопив світ у 2015-ому.

Однак в ісландців є ще ряд дуже крутих пісень, з якими краще всього познайомитись, подивившись свіжий лайв команди:

Tove Lo

До анонсу на UPark, особисто я, не знав, хто така Tove Lo. А послухавши цю шведську співачку, не зрозумів, чому саме її вирішили запросити на фест, адже не очікував побачити в лайн-апі відверту попсу. 

Як виявилося, Ебба Туве Ельса Нільссон (більш відома як Туве Лу) привернула до себе увагу в 2013 році, випустивши сингл «Habits». Але справжній успіх прийшов до співачки після релізу реміксу на її пісню від хіп-хоп продюсера Hippie Sabotage:

А ось як Tove Lo виконує свій хіт наживо:

Little Dragon

Шведський електронний гурт презентує у Києві альбом “Season High”, реліз якого відбувся у 2017 році та став п’ятим у дискографії групи.

https://www.youtube.com/watch?v=RnOyutdVhAE

Цікаво, що у Little Dragon є досвід роботи з Gorillaz. Вони разом записали треки “Empire Ants” та “To Binge”, що можна почути на платівці банди Деймона Албарна “Plastic Beach”. Крім того, “горили” неодноразово виступали разом з вокалісткою Little Dragon Юкімі Нагано:

Також варто відзначити, що Little Dragon зараз гастролюють разом з ще одним учасником українського фестивалю Bonobo. Це свідчить про те, що всі ці виконавці перебувають в одній спільній тусовці, головною рисою якої є якість.

Однак з анонсом Little Dragon зараз кояться якісь незрозумілі речі. На всіх ресурсах UPark та афішах гурт відсутній. На офіційному сайті Little Dragon декілька днів тому український фестиваль ще був серед Tour Dates команди, однак сьогодні інформації про виступ на UPark  вже немає:

Фото: скріншот з little-dragon.net

 Чекаємо повідомлення від організаторів UPark 2018 з цього приводу. 

26 липня

Young Fathers

У своїй музиці команда з Шотландії змішує хіп-хоп, соул, тріп-хоп, фолк та лоу-фай. Їх дебютний альбом «Dead» обійшов в чартах платівку самого Деймона Албарна, за що Young Fathers отримали Mercury Prize у 2014 році.

Варто відзначити, що шотландське тріо вже виступало в Києві у 2015-у. Однак з того часу хлопці встигли записати альбом “Cocoa Sugar”, який вийшов на початку березня цього року. Тепер вони повернуться до України, щоб презентувати новий матеріал вже на сцені великого фестивалю.

Bonobo

Особисто для мене Bonobo (його справжнє ім`я Саймон Грін) вже стиг стати одним з головних відкриттів року, завдяки анонсу на UPark. Дуже крутий британський музикант та діджей. Так це ще ми не бачило його у справі! А подивитись точно буде на що. Роблю висновки по цьому:

На рахунку Саймона вже 9 студійних альбомів, останній з яких – “Migration” – вийшов у 2017 році. Також цікаво, що у Bonobo є ремікс на пісню Gorillaz – “Andromeda”:

Massive Attack

Massive Attack – з тих музикантів, яким давно не потрібно нікому нічого доводити. Ці експериментатори та піонери тріп-хопу вже записали п’ять студійних альбомів, декілька ЕР, один альбом реміксів, збірник хітів, а також безліч фітів з такими ідолами як Мадонна, Девід Боуі та Gorillaz.

Треки Massive Attack ви могли чути (та навіть не знати про це) у багатьох телевізійних шоу і фільмах, таких як «Шакал», «Бетмен назавжди», «Мулен Руж!», «Блейд II», «Доктор Хаус», «Матриця», «Зона злочинності», «Зачаровані», «Великий куш», «187», «Втеча», «Залишися» та інших.

Відігравши тисячі лайвів та підкоривши сотні сцен, на своїх концертах культові брістольці щоразу досягають абсолютної досконалості, поєднуючи музику з неймовірним світловим шоу. Тепер вперше наживо Massive Attack підкорять й українську публіку.

Цікаво, що перед фестивальним літом та дебютним приїздом до України, Massive Attack першими в світі закодували альбом в молекулі ДНК! Тільки вдумайтесь! Третій студійний і найуспішніший альбом брістольського тріо “Mezzanine”, якому у 2018-ому виповнилося 20 років, тепер буде зберігатися практично вічно.

Щоб здійснити сміливу ідею, учасник Massive Attack Роберт Дель Найя заручився підтримкою професора Роберта Грасса з Цюриха. У лабораторії аудіоінформацію спочатку стиснули до 15 мегабайт, а потім перевели у генетичний код.

Ось так виглядає 1/27,000 частина альбому. Фото: Massive Attack

«На CD або жорсткому диску дані представлені у вигляді послідовності нулів та одиниць, а біологічна інформація зберігається в цеглинках ДНК: A, C, G і T», – пояснив учений.

5000 наночастинок із зашифрованою інформацією після необхідних маніпуляцій відправлять в пляшку з водою. Їх можна буде витягти, розшифрувати і програти на комп’ютері. На сайті лабораторії можна послухати фрагмент пісні “Teardrop” в тій якості, в якій вона була записана в біоматеріалі.

Український слід на UPark

На першому UPark Україну представляли The Hardkiss та молодий гурт ШANA. Цьогоріч організатори теж вирішили дати шанс проявити себе вітчизняним музикантам. 17 квітня стало відомо, що лайн-ап фестивалю поповнився відразу двома гуртами. До закордонного десанту приєднаються й українські електронщики – YUKO та ONUKA.

Фото: uparkfestival

YUKO

Це дует співачки Юлії Юріної та музиканта Стаса Корольова. Про гурт голосно заговорили у 2017-ому, коли YUKO приєднались до лейблу “Masterskaya” Івана Дорна. Там за рік дует встиг записати та представити два релізи: ЕР «Schebetuha» та повноцінний альбом «Ditch», пісні з яких ми й почуємо на UPark 2018 в перший день фестивалю.

ONUKA

Якщо ви стежите за новою українською музикою, то ONUKA має бути давно вам відомою. Якраз у березні Ната Жижченко та команда випустили свій другий студійний альбом під назвою “MOZAЇKA”. До речі, формат релізу платівки був дуже незвичайним: 10 пісень з нового альбому ONUKA розіслали десяти різним українським ЗМІ, кожне з яких зробило рецензію на “свою” композицію та, власне, “зарелізило” по одному треку з лонгплею.

Однак є інформація, що гурт притримає нові пісні для окремої презентації, а в рамках виступу на UPark, 26 липня, ONUKA відіграє вже перевірені хіти з першого однойменного альбому «ONUKA» (2015) та міні-альбому «Vidlik» (2016).

Локація

Перший UPark проходив на столичному НСК “Олімпійський”. Такому розмаху відповідав потужніший лайн-ап на чолі зі стадіонними хедлайнерами Muse і RHCP. Цього року організатори вирішили додати фестивалю простору. Спочатку його проведення планувалося в самому серці Києва біля Арки дружби народів. Проте 28 березня стало відомо, що івент змінює свою локацію на стадіон! Цього разу, правда, не “Олімпійський”, але теж не маленький – стадіон “Динамо” імені Лобановського.

«У зв’язку з тим що лайн-ап і потужність фестивалю постійно збільшується, а кількість світла, звуку, спецефектів і техніки, що артисти планують привезти до Києва, зростає, ми змінюємо локацію на більш зручну та простору!» – прокоментували організатори фестивалю.

Фото: uparkfestival

Ціни

Одноденний квиток на фестиваль:

  • Місця на секторах: 1000-1300 гривень
  • Фан-зона: 1430 гривень
  • Golden Fan: 2800 гривень

Абонемент на два дні:

  • Фан-зона: 2700 гривень
  • Golden Fan: 4700 гривень

Якщо комусь ціни здаються високими, зрівняємо їх з квитками на один з найбільших фестів Європи Sziget, де, хедлайнером одного з днів, до речі, також є Gorillaz. Одноденний квиток там коштує 75 євро. Множимо на два = 150 €. Тобто 4800 гривень за дводенний абонемент на фестиваль з потужним топовим лайн-апом, як і в Києві.

Фото: szigetfestival.com

На UPark за ці гроші пропонують Golden Fan – це окрема зона з підвищеним рівнем комфорту. Виходить, що перепустки у звичайну фан-зону на український фест вам обійдуться набагато дешевше, плюс не треба нікуди їхати (а це ще додаткові кошти на транспорт та проживання).

Фото: uparkfestival

Віталій Очерет, Region News