“Region News” вже писав про те, як в Україні впроваджують використання  альтернативних та відновлюваних джерел енергії на прикладі нових галузевих підприємств Запорізької області. Це відбувається в рамках повноважень, взятих на себе Україною згідно з директивою ЄС 2009/28/ЄС «Про сприяння енергії з відновлюваних джерел». За цим документом частка відновлюваної енергетики в енергобалансі країн ЄС має становити 20%, а в Україні до 2020 року її треба збільшити до 11%.

Крім відкриття сонячних електростанцій, солар парків та вітроелектростанцій в Україні з’являються та реалізуються все більше цікавих ініціатив в галузі ВДЕ. Однією з таких став проект “сонячне дерево”, який запроваджується в різних областях України, де не бояться втілювати класні ініціативи за європейським зразком.

Що таке “сонячне дерево”

“Сонячне дерево” складаються з кованої основи та батарей, які заряджаються від енергії сонця. До дерева кріпляться декілька сонячних панелей з середньою потужністю у 30 Вт кожна. Ці панелі заряджають акумулятор, котрий розміщений внизу дерева. Той подає напругу у USB-роз’єми. Одночасно від такої міні-електростанції можна заряджати близько 10 електронних пристроїв, а також роздавати Wi-Fi.

Замість листя - сонячні батареї

Фото: alfa.solar/uk

Варто відзначити, що ґаджети можна заряджати і в похмуру погоду, адже заряду акумулятора “дерева” вистачає на декілька днів. Термін експлуатації акумулятора складає 10 років, а сонячні панелі мають відпрацювати близько 30 років.

Також “сонячне дерево” має як функціональне, так і естетичне значення, адже така незвичайна футуристична конструкція стає прикрасою будь-якого міста та об’єктом, який привертає увагу.

“Сонячні дерева” в Європі

В європейських країнах давно можна підзарядити гаджети в спеціально відведених місцях. Конструкції типу “сонячне дерево” популярні у Європі, адже вони живляться енергією сонця, а в ЄС програма енергоефективності стає актуальнішою з кожним роком.

Класним прикладом тут може слугувати Австрія. Там “сонячні дерева” “прокачали” й використовують ще й як екологічні ліхтарі для освітлення вулиць вночі. Дизайн таких дерев розробив Рос Ловегро і вони виявилися не тільки ефективними, але і дуже привабливими.

Фото: fareastgizmos

Кожна “гілочка” такого дерева прикрашена 10 лампочками, в кожній з яких є ще по 36 маленьких сот. На деревах встановлені сенсори, які реагують на кількість світла і дають команду, щоб дерева світили на заході і вимикалися на світанку. Дерева виробляють достатньо світла, щоб світити всю ніч, навіть коли сонце ховається за хмарами 4 дні поспіль.

Використання цього ефективного джерела освітлення в австрійському місті Грац з населенням близько 300 000 чоловік дозволило у 2005 році заощадити 524 кВт/год електроенергії, що приблизно дорівнює $ 96,800. Ці дані довели, що подібні дерева в недалекому майбутньому стануть не тільки чудовою прикрасою для вулиць та площ міст, а й допоможуть заощадити електроенергію і витрати місцевих бюджетів.

А ось як виглядає “сонячне дерево” eTree, яке “росте” у французькому місті Невер:

Його презентували ще в 2015-му році у Парижі. Цікавою особливістю цієї моделі, розробленою ізраїльською фірмою Sol-logic (де, до речі, “сонячні дерева” теж використовуються дуже активно) є те, вона оснащена спеціальним кулером з фонтанчиком та окремим резервуаром з водою для домашніх тварин. В спекотні дні це дуже допомагає містянам. Крім того, eTree також використовується як вуличний ліхтар.

“Сонячні дерева” в Україні

Україна, хоч із відставанням, однак намагається втілювати подібні проекти. Перше в країні “сонячне дерево” встановили у Тернополі 15 квітня 2016 року.

Фото: doba.te.ua

Фото: doba.te.ua

«Дерево», що живиться сонячною енергією, встановили в центрі міста. Одночасно там можна підзарядити дев’ять гаджетів.

Фото: doba.te.ua

«Сонячне дерево» в Тернополі виросло без використання коштів з міського бюджету. Проект реалізувало ТОВ «Світлоцентр». Але міській раді ідея сподобалась й, можливо, в місті з’являться ще декілька “дерев”.

“Обслуговування сонячні панелі не вимагають, хіба що іноді треба очищати їх від пилу та бруду. Термін роботи – близько 20 років, якщо, звичайно, не трапиться надзвичайної ситуації (наприклад, може випасти град)”, – говорить київський юрист Сергій Коннов.

Вже у вересні відразу два “сонячних дерева” з’явилися у центрі Луцька – на вулиці Лесі Українки. На кожному з них розміщені по п’ять сонячних панелей потужністю у 30 Вт кожна.

Фото: volynnews.com

Фото: volynnews.com

Фото: volynnews.com

У жовтні того ж року до ідеї використання “сонячних дерев”, як джерела відновлювальної та “зеленої” енергії, долучився Івано-Франківськ.

“Встановлення в Івано-Франківську “сонячного дерева” стало можливим завдяки співпраці міста з Тернополем. Ми вирішили перейняти цей цікавий досвід”, – сказав міський голова Івано-Франківська Руслан Марінків.

Фото: golos-info.com

Фото: kurs.if.ua

Дерево встановили на “стометрівці” біля стоматологічного корпусу ІФНМУ.

“Цю архітектурну форму встановлено за спонсорські кошти. Вартість проекту склала 50 тисяч гривень. Місце узгоджено з Департаментом архітектури і містобудування. Впевнені, що “сонячне дерево” стане фішкою пішохідної зони. У сонячний день можна буде підзарядити до 200 айфонів. Тішуся, що ми зробили ще один крок у Європу“, – заявила заступник директора Департаменту архітектури Світлана Лосюк під час відкриття.

А вже в грудні 2016 року у дворі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбулось урочисте відкриття другого в місті «сонячного дерева». Там говорять про те, щоб у перспективі створити цілий ліс з таких дерев.

Фото: nung.edu.ua

Це стало можливим завдяки праці багатьох людей та організацій: ініціативи «Зелені мурахи» (команда, що об’єднує навколо себе небайдужу до проблем довкілля молодь, яка готова докладати зусиль для їх вирішення) в рамках проекту «Молодь та громадські організації: назустріч сталому розвитку» та проекту «Покоління Stanisławowa», викладачів та студентів ІФНТУНГ, майстрів та робітників, за підтримки Студентського парламенту ІФНТУНГ, ініціативи «Еколайфстайл», за грантової підтримки Української молодіжної кліматичної організації, коворкінгу «Корпус 13» та німецького фонду DRA.

Фото: nung.edu.ua

У ІФНТУНГ проект спрямований на підвищення рівня розвитку екологічної культури та популяризацію використання альтернативних джерел енергії серед студентів, працівників та відвідувачів університету.

Студентам такий варіант еко-підзарядки дуже сподобався:

На початку 2017-го року “сонячне дерево” з`явилося й у Кривому Розі.

Фото: alfa.solar

Фото: alfa.solar

Далі було Рівне, де у вересні 2017-го запрацювали відразу три “сонячних дерева”, що розмістилися на майдані Незалежності, у парку «Лебединка» та на автостанції “Чайка”.

Ідея їх встановлення належала місцевим активістам, які реалізували проект завдяки коштам громадського бюджету. Кожне металеве дерево обійшлося в 100 000 гривень.

“Можна черпати електрику з альтернативних джерел й жити з цього. Цей проект не має великої економічної доцільності. Окупніше провести кабелі й за його допомогою заряджати телефони. Але проект “Сонячне дерево” несе важливішу функцію. Завдяки його реалізації більшість людей вперше в житті бачать сонячні панелі. Вони бачать та починають розуміти, що енергію можна “добувати” та використовувати повністю “зеленим” способом”, – каже один з розробників проекту у Рівному Віталій Орлюк.

Більшості жителів така ініціатива подобається. Ось тест-драйв “сонячного дерева”, проведений одним з містян:

Також цікаво, що з розвитком проектів по освоєнню альтернативних джерел енергії, розвитку альтернативної енергетики та ВДЕ, в Україні відкрилася ціла компанія, що займається виготовленням екологічних дерев. Так «Alfa.Solar» спільно з «ІТЕК «Енергодизайн» розробила проект сонячного дерева «ASolarTree», яке дозволить користуватися доступною сонячною енергією всім охочим.

“Під гілками наших “дерев” ви знайдете зручну лавочку для відпочинку та різноманітні виходи для зарядки телефонів, планшетів і USB роз’єми. Також за сприяння місцевої влади та провайдерів сонячне дерево може служити безкоштовною точкою роздачі Wi-Fi. Кожен елемент проекту покликаний заохочувати й підтримувати ідею використання екологічно чистої енергії“, – розповідають у «Alfa.Solar».

Цікаво, що над лавкою, за австрійським зразком, згаданим на початку матеріалу, передбачені світлодіодні вуличні світильники, які допоможуть освітлювати нічні вулиці.

Фото: alfa.solar/uk

Проект компанії «Alfa.Solar» спрямований на використання поновлюваних джерел енергії в якості основного і додаткового джерела для інфраструктури та щоденної експлуатації. 

Так, на початку цього року «ASolarTree» встановили в селі Білозір’я Черкаської області. Воно стало не тільки першим “сонячним деревом” в області, а й першим подібним проектом, реалізованим в українському селі.

Фото: gromada.org.ua

Фото: gromada.org.ua

Фото: facebook.com/biloziria

Фото: facebook.com/biloziria

Від Білозірського «ASolarTree» одночасно можна заряджати вісім гаджетів. Станцію оснастили акумуляторами потужністю 200 ампер: за умови хорошої погоди енергії має вистачати на добу. Варто зазначити, що кошти на встановлення ноу-хау дерева були виділені з державного бюджету.

Тож, підрахуємо, за період з 2016-го по початок 2018-го року в Україні з’явилося 10 (!) сонячних дерев, які пустили свої коріння в шести містах та селах.

Інфографіка: Region News

Досить непоганий показник для регіонів країни, яка тільки почала переймати європейський досвід у галузі енергоефективності та розвитку альтернативних джерел енергії.

Віталій Очерет