Запорізька компанія “Інфоком ЛТД” зібрала безпілотний Lanos, робота над який ведеться з 2015 року. Ця розробка це переший в Україні легковий безпілотний автомобіль, до того ж зроблений у Запоріжжі, повідомляє сайт ain.ua

Lanos обладнаний системою навігації Pilotdrive, яку раніше тестували на позашляховику Jeep Cherokee і КрАЗ. Автомобіль здатен доставити пасажира з однієї точки до іншої, в тому числі у нічну пору доби та навіть, не мало важливо – по бездоріжжі. У Запоріжжі це дуже актуально.

На запитання, чому саме  Lanos. Керівник департаменту з безпілотних технологій “Інфоком ЛТД” Сергій Румянцев відповідає: “Тому що це – національний автомобіль, саме тому ми взяли його за основу”

Pilotdrive – це система безпілотного керування автомобілем, яку можна встановити на будь-який вид транспорту – вантажний, пасажирський, легковий. Програмну частину повністю розроблена інженерами «Інфоком», апаратну купують за кордоном.

Система орієнтується за допомогою камер, датчиків, радарів і тепловізора, що робить автомобіль безпілотним навіть в нічний час доби. Автопілот розпізнає розмітку дороги, її ширину, вміє пересуватися в умовах бездоріжжя.

Камера встановлена ​​на даху автомобіля.  Датчики безпілотника мають охоплення 360˚, що виключає можливість виникнення сліпих зон. Сенсорні системи розпізнають дорожні знаки, пішоходів і навіть тварин, що вибігали на проїжджу частину. Реакція автомобіля на перешкоду моментальна, запевняють розробники – система аналізу і прийняття рішень спрацьовує за долі секунди.

Контролер автопілота знаходиться в багажнику Lanos. Під час руху безпілотник використовує електронні навігаційні карти, на які може наносити розпізнані об’єкти в міру руху. Вся інформація з комп’ютера надходить на диспетчерський пункт.

Lanos має автоматичну коробку передач. Поки автомобіль тестують, за рухом стежить оператор, який готовий взяти керування на себе. В дорозі за кермом, під час тестування обов’язково знаходиться справжній  водій, оскільки українські правила дорожнього руху не передбачають руху безпілотників.

Вартість системи поки не розкривають – це ще не остаточна версія, вона буде доопрацьовуватися. Однак, розробники сподіваються, що в майбутньому будь-який автовласник зможе придбати Pilotdrive і встановити на свій автомобіль.

безпілотник

фото: ain.ua

безпілотник

фото: ain.ua

безпілотник

фото: ain.ua

безпілотник

фото: ain.ua