Запорізькі екологи та активісти дуже стурбовані питанням відсутності умов для сортування сміття в Запоріжжі. Робочі поїздки в інші міста, до того ж не завжди обласні центри, доводять – українці крок за кроком стають цивілізованішими і вже починають сортувати відходити. У Запоріжжі все навпаки, якщо аналізувати місяці поточного року. 

Нещодавано, запорізька еколог Ірина Пірогова показала як з проблемою сміття справляються в Миргороді. Жінка згадала Запоріжжя, особливо період січня, коли навіть з тих баків, які вже стоять у дворах, сміття вивозили один раз на тиджень. А після цього співробітники компанії “Умвельт” не обтяжували себе прибиранням відходів навколо бачків.

сміття

фото зі сторінки Ірина Пірогової. Смітники у Миргороді

сміття

Смітники у Запоріжжі в січні

Екологів зацікавило питання перспективного плану на найближчі роки та коли ж все таки у дворах запорізьких будинків з’являться додаткові бачки для сортування. Цікавилися регіональними програмами.  Як виявилося – нескоро. З офіційної відповідді на інформаційний запит слідує.  Ще у 2013 році в країні з’явилися перші плани правильно боротися з відходами, але вже тоді строки реалізації майбутніх програм були вказані – спочатку до 2020 року, зараз до 2030. Проект закону, в якому чітко були вказані епати по вирішення проблем зі сміттям запропонували у 2013 році, та досі не затвердили.

Пізніше, у листопаді минулого року Кабінет Міністрів України схвалив Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 року. Нею сформовано нову державну політику вирішення проблем. Міністерству екології та усім іншим зацікавленим Міністерствам доручено у шестимісячний термін розробити та подати до розгляду чіткий проект плану управління відходами. Але вже з січня 2018 року діє заборона про захоронення непереробленого сміття, в області з’являються додаткові полігони. Зокрема найближчим часом планується відкриття двох полігонів – в Гуляйполі та на території зелель Сонячної селишної ради.

Тим часом, усі ініціативи запорізьких екологів схвально оцінюють, але відхиляють, кажуть – недоцільно, чекаємо затвердження Національної програми. Ірина Пірогова з такою постановкою питання вкрай не погоджується, бо на власні очі бачить, як у інших містах з’являють свої регіональні програми та потихеньо з’являється інфраструктура для їх реалізації. там не чекають Національних програм, а беруться вирішувати власні проблеми на своєму регіональному рівні.

– Ірина Пірогова: На моє глибоке переконання – для того, щоб виконувати закон, та й взагалі – виконувати свої функціональні обов’язки перед платниками податків  чиновникам не треба чекати загальнодержавних програм.  З відповідей на наші запити випливає, що не виконувати стратегію  розвитку Запорізької області – цілком доцільно.  І досить смішно виглядає  перелік тих органів, які щось не доробили у питанні поводження з відходами – мовляв  сам Кабмін щось там не допрацював, а ми тут добре справляємося…

Не нести відповідальність за бездіяльність – теж доцільно.

В той же  час  виходить допустимо  порушувати закон, не створювати умов для сортування мешканцям,  не розробляти програму поводження з відходами, яка передбачена не лише стратегією області, а й законом про відходи. І не у 2018 році, а набагато раніше.

Не враховувати високі темпи утворення побутового сміття – це доцільно і допустимо.

Всі державні, виконавчі органи влади мають працювати не на виконання  якихось державних програм, не для звіту чи галочки – а для забезпечення нормальної, цивілізованої життєдіяльності міста чи області. Звісно з урахуванням чинного законодавства .Забезпечення потреб людей, які  живуть у регіоні і вчасно платять податки, утримуючи чиновників..

Яскравий приклад цьому – ось такі міста як Миргород – де дуже доцільно організувати роздільне збирання побутового сміття – і як повідомили мої колеги з Всеукраїнскьої екологічної ліги – практика роздільного збирання сміття впроваджена вже 10 років тому. Хоча й у Запоріжжі намагалися у 2010, але зараз все зійшло нанівець. А у Миргороді – любо глянути.

Або та ж Нова Каховка – де доцільно впровадити на місцевому рівні роздільне збирання у всіх школах міста. Або м. Обухів – де місцева влада потурбувалася про збирання та вивезення і передачу на утилізацію небезпечних відходів у складі побутових.

Знаєте, дуже набридло читати такі відповіді від місцевих  чиновників. Які пишуть про те, що можна спокійно не робити передбачене законом. Мовляв «люди не готові». Власну бездіяльність виправдовувати  надуманими причинами. Бо в інших містах чомусь не виправдовують бездіяльність, а шукають можливості для забезпечення   жителів комфортом.

Хотілося б нагадати, що у сфері поводження з відходами в Україні діє перелік нормативно-правових  актів, основними з яких є базовий Закон України «Про відходи», який встановлює  вимоги щодо поводження з побутовими відходами, та Закон України «Про місцеве  самоврядування в Україні», що делегує вирішення питань збирання, транспортування, утилізації та знешкодження побутових відходів органам місцевого самоврядування.

сміття

фото зі сторінки Ірини Пірогової. Сміттєвий майданчик у Запоріжжі