У понеділок, 23 жовтня на сайті Regionnews.net.ua  ми опублікували огляд декларації начальниці Відділу планування та забудови міста – Людмили Буянкової.

Здавалося б – щоденна журналістська діяльність: робота з реєстрами, деклараціями, прес-конференції та решта по списку. В умовах розвитку демократії, моніторинг діяльності чиновників та періодичні публікації про них – обов’язкова складова розвитку здорового демократичного суспільства. Та ці загальнодержавні тенденції, як виявилося, готові приймати не всі.

Так, батько Людмили Микола Барзіон, який є депутатом обласної ради від фракції “УКРОП”, дозволив собі грубо та аморально висловитись про автора публікації.

Він не тільки сказав, що цей матеріал, який по суті є оглядом відкритого офіційного документу, замовила “Запоріжсталь”, однак і назвав автора матеріалу “дуже дешевою жінкою легкої поведінки”.

До речі, цікаво, що ніяких прихованих смислів у публікації немає, а алгоритм відбору кандидатів для матеріалів дуже простий. 

Українські ЗМІ люблять покопирсатися у деклараціях народних депутатів та місцевих обранців. Ми також вирішили це зробити і випустити низку матеріалів у серії “Цікаве декларування”.

Перше, що спало на думку – перевірити посадовців на сайті міськради Запоріжжя. Отож, ми пішли на сайт http://zp.gov.ua/uk. Далі перейшли до розділу Влада, де клікнули на Виконавчі органи, а далі, як це не дивно, наДепартаменти та управління. Чому так? Бо саме там відображаються всі начальники відділів, їх заступники та інші посадовці, які, у рамках цієї серії матеріалів, нас цікавлять. Що ж відбулося далі?

Мешканці України, як і більшості країн Європи, читають, пишуть зліва направо. В нашій країні навіть під’їзди рахуються зліва направо. Саме тому ми теж почали зліва направо, де побачили “Департамент архітектури та містобудування Запорізької міської ради“. Проскроливши сторінку, перед нами з’явилася таблиця з іменами посадовців, там ми і знайшли Людмилу Буянкову, декларація якої нас зацікавила.

Матеріал можна переглянути за посиланням.

Тим не менш сама реакція депутат є показовою. Не дивлячись на те, що в матеріалі жодним чином не згадувалось про походження його матеріальних статків і роботу в державній службі, посадовець заявив на своїй сторінці у Facebook, що свій капітал він заробив не працюючи державним службовцем. Більше того, у гнівному пості він повідомив, що користується автомобілем, який записаний на його доньку. Цікаво, чому обранець, який за його словами цілком законно нажив власні статки, вдався до відвертих образ і безпідставних звинувачень в соціальних мережах? Відповідь на це запитання ми залишимо на розсуд читача.

На сьогодні юристи редакції працюють над судовим позовом. Ми не образливі, але зневажати професію журналіста і публічно, захищаючи свою дитину (до речі не відомо від чого), обзивати автора матеріалу шл…ю – це фрази, за які треба нести відповідальність. Нічого особистого і тим паче “запоріжсталівського”.