Дзвінок за півгодини до інтерв’ю

– Алло! – «Це Геннадій…Ми домовлялися про зустріч, зараз сідаю в маршрутку на бульварі Шевченка, їду у напрямку Інтуристу, давайте побачимося там… » Ця фраза добряче збила мене з пантелику. СТОП! Людина, яка після заповнення декларації потрапила у ТОП найзаможніших депутатів Запорізької міської ради їде на зустріч з журналістом маршруткою?! Враховуючи складну ситуацію з громадським транспортом у місті, кожен старається дістатися чим завгодно до пункту призначення, тільки не маршруткою. Що сталося з депутатом: банкрутство, зламалася машина, якась примха чи розвага…? Відповіді були цікавими.

депутат

Геннадій Наумов – депутат міської ради від 17 міського округу по Олександрівському району, член фракції «Укроп». Тимчасово не працює.

У власності: автомобіль Opel Astra H 2013 року випуску, третина квартири площею 69 метрів квадратних, (співвласником став у 16 років) готівка у різних валютах та розмірах, гроші на банківському рахунку. Цікавим є той факт, що депутат або дуже щедра людина, або хороший інвестор. – кошти, позичені третім особам складають 390000 USD. У свої 35 років одруженим не був, дітей не має . На сесіях міської ради поводився тихо, не робив гучних заяв і ніколи не скандалить. Як правило така тактика поведінки може свідчити або про відсутність політичних амбіцій, або про небажання привертати до себе увагу задля правила «Тихіше їдеш – далі будеш». Останнім часом привернув до себе увагу цікавими пропозиціями та підвищення активності. Але навіщо змінювати добре оплачувану та перспективну роботу на депутатський мандант? За чий рахунок живе народний обранець та хто забезпечував йому виборчу кампанію? Ці та інші запитання ми поставили Геннадію Наумову під час бесіди.

Діяльність депутатів міської ради не оплачується, а часу вона потребує багато, тож це фактично волонтерство. Два роки тому у Вас була хороша робота з достойними гонорарами. Ви її залишили заради депутатського мандату. Для чого Вам це потрібно?

 Ця сфера мене захоплювала давно, було багато цікавих ідей, хотілося їх реалізувати. Можливо звучить банально або популістично, але в  мене є бажання та достатньо досвіду бути активним учасником змін в країні, приносити користь людям. Рішення балотуватися прийняв обдумано, довго вагався варто чи ні тому трохи спізнився – можна сказати заскочив у потяг, який вже рушив з місця (посміхається). На той час я ще працював у банку і чітко розумів – якщо пройду, доведеться залишати основну роботу і щільно зайнятися депутатською діяльністю. Крім того, для мене це був певний виклик, можливість отримати новий певний досвід.

 Чому саме Укроп, і як ви потрапили до списків?

Як я вже казав, останнім часом мене дуже цікавила сфера політики. На той час в мене були  дуже добрі знайомі в керівництві декількох партій у м. Запоріжжя. Заходити у команду саме через  місцеві осередки, то була принципова позиція.

Я знайомий з Ярославом (Грішиним), напевно більше десяти років, у певний час ми перетинались по роботі. Партія Укроп, це була  нова партія з близькими для мене ідеями, командою сформованою з людей нової формації. Тому, коли рішення було прийнято я звернувся до Ярослава, з питанням чи не потрібні партії кандидати, на що отримав позитивну відповідь. Так все і почалось.

Ви ж не були відомою людиною в окрузі, на виборчу кампанію у таких випадках викидають великі суми. Хто Вас фінансував чи гарантував перемогу?

У своєму житті, я бачив дуже багато прикладів, коли великі гроші вкладені у виборчу компанію, в результаті приносили лише великі борги. Діюча з 2015 року система,  має певні переваги. Не має обов’язкового порядкового номеру кандидата, за яким він точно отримає місце у раді. Діє рейтингова система, хто набрав більший відсоток голосів, той і проходить. Тому гарантії відсутні.

Дуже великий внесок в компанію кожного депутата від Укроп, на той час було зроблено   потужною піар компанією саме партії Укроп. Це були біл-борди, реклама на телебаченні та радіо.  Також сприяла активна компанія Ярослава, як кандидата у мери.  Щодо моєї компанії, то мені допомагали найближчі люди, фізично та організаційно, кошти витрачав власні. Загалом витратив близько 30 000 гривень, більша частка пішла на листівки. Спочатку я вирішив особисто відвідувати двори та знайомитися з виборцями, та після запитання, а що ви можете зробити у нашому конкретному дворі, ось кандидат такий-то нам щось там вже зробив… Я не мав і не маю бажання депутатство перетворювати у бізнес або отримувати перемогу будь-якою ціною.

депутат

 А що відповіли на тій зустрічі?

Запитав, чи знають вони, хто їх депутат зараз, і чи звертались вони до нього протягом його каденції. Відповідь була «ні». Я зрозумів, що «гречаний» шлях, то не моє і краще рухатись іншим. Ми роздрукували велику кількість листівок, розклеювали на вулиці та розносили по поштових скриньках. Трохи біографії, власне бачення розвитку певних сфер, логотип укропу – такою була листівка. Вдень розклеювали, вночі хтось зривав. Робили все швидко, бо як сказав вище – стартували пізніше ніж інші. В нас було чотири палатки від Укропу. Ми розробили графік їх розташування, в залежності від потоку потенційних виборців. Так с 8:00 до 9:30 вони стояли в місцях зупинок транспорту, з 12:30 до 14:00 в місцях де люди проводять  обідню перерву, а з 18:30 біля великих торгових магазинів. Дуже вдячний своєму брату Родіону, він  був фактично керівником штабу.

 Жалієте сьогодні, що 2 роки тому вибрали «Укроп»?

Ні! А чого мені жаліти?

Кажуть в «Укропі» не зовсім добросовісні відносини між однопартійцями, а ще рейтинги. Ви ж не будете заперечувати, що партія втратила популярність.

А хто каже? (посміхається) Ви ж знаєте – у нас дуже багато спекуляцій, політики та піару у міській раді.

А що стосується рейтингів – все це дуже суб’єктивно. Я не дуже вірю дослідженням, тим паче – центри соціологічних досліджень самі декларують великий відсоток тих, хто не визначився. Так, тенденції простежити і спрогнозувати можна, але похибка дуже велика, бо ми неодноразово були свідками ситуацій, коли загальнодержавні прогнози були далеко неточними. Крім того, дуже багато залежить від того, хто дійде до виборчої ділянки, а хто ні. Тож виборців рахуютьпо виходу з ділбниці. А у всьому іншому, на мою думку, надто багато маркетингу.

В декларації Ви запевняєте – «тимчасово безробітний». На що живете у такому разі, є якісь неофіційні доходи? Як довго триває ваша «відпустка».

Поки живу на збереження. Згідно декларацій поданою перед виборами 2015 року, мій річний дохід склав близько 1 500 000 грн. Мав можливість накопичити. Власної сім’ї у мене не було, гроші витрачав лише на себе. А я людина доволі ощадлива Не отримую заробітну плату з квітня 2016 року, як звільнився з останнього міста роботи.  Зараз працюю над декількома проектами, але доходу поки не маю. Взагалі не розумію, чого саме декларації є найбільш топовим питанням?

депутат

У декларації вказано, що Ви позичили третім особам близько 400 000$, це інвестиції чи власне позика?

Знов декларація (погляд втомлений).Тоді так, по-перше не 400 000 а 390 000, по-друге частину коштів мені вже повернули. По-третє я розглядаю питання створення власного бізнесу, або входження партнером. В мене є друзі, які займаються бізнесом, зараз будь-який бізнес, потребує обігових коштів. Я допоміг. Не бачу в цьому нічого такого.

У Вас впливові родичі, чи унікальний диплом? Далеко не кожен має можливість влаштуватися на роботу де платять на місяць 5000$

Я теж не відразу після університету отримав високооплачувану роботу. Збільшення доходу це поетапне кар’єрне зростання. В житті важливо правильно визначити цілі, дати оцінку своїм можливостям – можеш чи не можеш, впораєшся чи ні, а також вміти не і соромитися усе це озвучити. Так і робив протягом життя, на усіх місцях роботи. Батьки – звичайні запоріжці, тут немає чого сказати додатково. Вдячний їм за життя, виховання, вкладення правильних цінностей та чеснот.

У 16 років Ви стали співвласником квартири, що це за історія, самостійно заробили?

Жодну нерухомість я ніколи не купував, поки що найбільш коштовною покупкою був автомобіль. А квартира, точніше частина квартири, це була здається приватизація

Ви працюєте над власним проектом і розумієте що поєднувати депутатську діяльність і бізнес неможливо. Для чого в такому разі вішаєте біл-борди в окрузі та витрачаєте ресурси на спілкування з виборцями? Де буде пріоритет?

депутат

Бізнес поєднувати можливо. Складно поєднувати працю по найму, оскільки здебільшого є розклад дня з 9:00 до 18:00, це у кращому випадку. Якщо ми кажемо про власний бізнес, то я не бачу  особливих складнощів.

Стосовно біл-бордів, по-перше  кількість, трохи перебільшена – аж один. По-друге, ви дуже проінформовані. Навіщо? Я дійсно хочу бути корисним для людей. Нажаль, наші люди за 26 років незалежності занадто розчарувались у владі та депутатах, тому вони і не знають як звертатися до депутата, де подивитись, хто депутат по округу. Це вже тенденція, якщо до тебе звернулись і ти дійсно допомог, я зараз не про матеріальну допомогу  то кажуть що ти нетиповий депутат. Я зараз не про те що я класний, я зараз про те яка  у наших людей сформована думка  про владу за попередні роки. Не знаю як було раніше, але зараз я бачу дуже велику кількість депутатів, якім не все одне, вони прагнуть змін, але потрібна і ініціатива з боку мешканців. Мені не вистачає зворотного зв’язку. Звичайно, можливо за рахунок депутатського  фонду по встановлювати лавочки або дізнавшись  графік ремонту доріг, заздалегідь його анонсувати та інформаційно супроводжувати. Але я так не  бажаю. Депутатський фонд це бюджетні гроші. Це гроші громади, тому саме громада повинна приймати участь у визначенні їх використання.

Першим кроком ми на кожному під’їзді в окрузі розміщували звернення до мешканців, що я Ваш депутат, звертайтесь, часи прийому, засоби зв’язку. Результат не дуже.

Вирішили використовувати для цього соціальні мережі, але активність недостатня. Для мене показовим є той факт, що при публікації оголошення про конкурс проектів ОСББ надійшло усього 4 заявки, очікували значно більше. Задовольнили потреби всіх. Від лікарень надійшло дві заявки. Реалізація однієї з них була справді дуже необхідною – солева кімната для дітей хворих на туберкульоз. Потім нам прийшла ідея щодо запиту через фейсбук, щодо необхідності ремонту доріг, для включення їх у план робіт у 2018 бюджетному році, поки що активність не дуже.Тому зараз біл-борд, скажу так це підготовка до 2018 року. В мене є деякі плани

Кажуть, що гроші з депутатського фонду можна якимось чином використовувати на власні потреби. Ви знаєте механізм як це робити непомітно?

Дивлячись на те, скільки виноситься на сесію питань щодо матеріальної допомоги вважаю що жодному депутату в голову навіть  думка така не приходить.  Наша проблема, в тому що, замість активної позиції багато надають перевагу пошуку «Зради». Звісно люба особа навіть з невеликими повноваженнями може зловживати. Є факти піднімайте розголос.  А краще, звернутися до депутата свого округа з пропозицією щодо використання фонду, і подивитись. Я навів вже приклад, щодо ремонту доріг у 2018, зараз ще є можливість включити певні ремонти за рахунок бюджету, але поки що звернень не має. Є заявки по іншим округам, я їх передав відповідним депутатам и впевнений результат буде.

 Як правило депутат міської ради – перша сходинка, наступним етапом за логікою має бути народний депутат, прагнете цього?

Чи хотів би я стати нардепом? Так. Це  цікаво можливості значно вищі, у тому числі для захисту інтересів міста. Але я командний гравець. Тому дуже багато залежить від команди. Я ніколи не буду діяти проти своїх внутрішніх переконань, тому в команді повинні співпадати мета та шляхи досягнення.

А досвіду достатньо? У Верховній Раді ще ті інтриги…

Досвіду достатньо для багато чого.  Дорече, а що таке політика, давайте подивимось  google (бере телефон). Так, подивимось, саме перше, це діяльність влади, партії або громадської групи в області внутрішньодержавних або зовнішніх відносин, що визначаються інтересами влади, партії, групи. Нічого не впізнаєте. На має переконання, місто, держава це є велике підприємство основною метою якого є забезпечення гідного життя та умов розвитку особистості та  бізнесу для внутрішнього клієнта – громадянина. Саме це повинно бути пріоритетом, а не захист та лобіювання інтересів певних груп. У нас забагато політики навіть на рівні міськради. Дуже багато гарних цікавих проектів не знаходять підтримки, лише тому що вони подані не тим депутатом, але зроблять роботу більш  прозорою.

 До речі, чи є депутати ВРУ, які можуть служити Вам прикладом?

На жаль ні. На мою думку, окрім виступів, публічних заяв та участі в урочистих закладах,  повинні бути конкретні дії щодо покращення життя регіону, захисту інтересів регіону. На жаль останні голосування у залі ВР, не дають можливості зробити такі висновки. Що змінилось для міста за їх каденцію, для пересічного громадянина. Вони помогли вирішити питання щодо взаємовідносин з ПАТ «Запоріжгаз»? Щось ще? Вони мають можливість приймати участь у пленарних засіданнях міськради при захисті принципових питань, їх виступ та позиція можуть впливати. Хоча звісно, може я не правильно розумію роботу депутата. В мене зараз з’явилась ідея (посміхається) з певними депутатами міськради винести всі спірні проекти на одну сесію та попросити підтримки від наших депутатів ВР на пленарному засіданні, думаю буде цікаво.

Добре, а змінилось на вашу думку за вашої  каденції?

Ну, по-перше каденція, ще не закінчилась, думаю що до кінця ще щось цікаве встигну. Станом на сьогодні, для мене показник  роботи є те, що всі хто до мене звернувся отримали результат. Ще є декілька не вирішених питань, але їх вирішення залежить від деяких КП та можливо судів. В мене є ідея щодо соціального проекту, як буду готовий  можу поділитися. Ми домоглися початку забезпечення дитсадків та шкіл тривожними кнопками. Нажаль на це знадобилось понад 5 місяців і ми були вимушені відійти від політики, та зняти свої проекти, щоб це внесли як зміни до програми. Не дивлячись на відсутність освітлення з мого боку, я працюю  щодо проблеми   взаємовідносин з ПАТ «Запоріжгаз». Є позитивні моменти це відповідь від Фонду державного майна щодо запланованої перевірки виконання ПАТ «Запоріжгаз» виконання умов приватизації пакету акцій, де буде надана оцінка вимкненням будинків від газу (були надані посилання на інформаційні портали). Затвердження рішення, щодо проведення інвентаризації газових мереж, і я впевнений, що це рішення буде виконано.

Дуже багато питань вирішується, на депутатських комісіях.  Є ще проекти, які скоріш за все я буду озвучувати на сесії у розділі «Різне», так є більше шансів на їх реалізацію через протокольне доручення мера,  аніж через проект рішення від депутатів демократів.

Дивлячись на Вас виникло питання – говорити тихо, навіть у сесійній залі – це правильна манера, дипломатія чи невпевненість собі?

Так, на початку каденції до мене десь причепилось, самий тихий депутат від Укроп. А навіщо кричати? Коли ти впевнений в тому що робиш, в тебе достатньо аргументів, тебе можуть  почути навіть коли ти говориш тихо. Це працює навіть на сесії, в мене такі приклади є.

Ми вимушені шукати компроміси, для мене важливий не процес, а кінцевий результат.  Ті проекти рішень, до підготовки яких я долучався в більшості були прийняти, або  питання які повинні були вирішити ці проекти, були врегульовані іншим шляхом.

Моє дитинство пройшло з дідусем, він був військовим з садочка я «збігав» до нього до військомату на переулок Тихий, і якось навчився менше слів, більше діла.

За час депутатства якість рівня життя якось змінилася?

Останнім часом так. Але здебільшого,  у зв’язку з тим, що я не працюю с 9 до 18, зараз маю час на хобі та близьких мені людей та на самовдосконалення

Ви згадали про хобі, а які саме?

Здебільшого активний спосіб життя. Це гірський велосипед, дайвінг, спілкування з цікавими людьми. Звісно книги.

Якому жанру надаєте перевагу? Що читаєте зараз?

Останнім часом прочитав всі твори Дєн Брауна (найвідоміше «Ангели та Демони»), серію Стіг Ларсона «Міленіум». Зараз читаю твір нашого земляка Валентина Терлецького «В.І.Н.»

 А поїздки у громадському транспорті як оцінити – як фінансові проблеми, чи Opel зламалася?

Сміється. Так інколи я їжджу маршруткою, а якщо гарна погода, то можу пройтись і пішки. З машиною все гаразд, вона на технічному огляді.

Спілкувалася Мирослава Балабан