Німеччина – одна з двох найпотужніших держав Європейського Союзу, політична ситуація в якій має безумовний вплив на подальший розвиток як всієї Об’єднаної Європи, так і на рівень підтримки України в її реформах та протистоянні агресору.

Минулої неділі в Німеччині відбулись вибори у Парламент, за якими слідкували всі без виключення основні гравці на геополітичній карті світу. Однозачно, їх результати матимуть істотний вплив і на ситуацію на сході України.

Результати виявились в чомусь шоковими для Європи в цілому, адже праворадикали, які займають антиєвропейську та проросійську позицію посіли третє місце та пройшли у склад Бундестагу. Тим не менше, радикальних змін у політикумі не відбулось, адже партія чинного канцлера Ангели Меркель здобула перемогу, нехай і з вагомими втратами у порівнянні з попередніми виборами.

Хто ж отримає більшість у новому складі Бундестагу, та який вплив матимуть результати виборів на ситуацію в Німеччини, а також на підтримку офіційного Києву – спробуємо розібратись в цьому матеріалі.

Політична карта нового Бундестагу

Перемогу у виборах здобув Блок партій Християнсько-демократичний союз та Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС), який очолює чинний канцлер Ангела Меркель. Їх показник у 33% голосів став на 8,5% гіршим у порівнянні з минулими виборами. Тим не менше, саме ця партія має всі шанси на формування нової коаліції, а Меркель цілком може зберегти своє крісло. З перемогою партію канцлера вже встигли привітати європейські лідери, включаючи очільника Франції Макрона.

Також з падінням рейтингу друге місце посіли соціал-демократи, які отримали 20% підтримки виборців. Несподіване третє місце отримали праворадикали з «Альтернативи для Німеччинии». Їх результат, якщо вірити експертам, є показником радикалізації німецьких виборців у зв’язку з напливом мігрантів, а також є результатом впливу Кремля, який активно підтримує «п’яту колону», яка має послабити ЄС. Саме Альтенатива виступає за послаблення Об’єднаної Європи. Також представники цієї партії робили заяву за визнання анексії Криму з боку РФ.

Також до складу Бундестагу пройшли Вільні демократи з показником 10,7%, та ліві, з результатом у 9,2%. Зелені отримали 8,9% голосів.

За попередніми підрахунками, союз ХДС/ХСС займає 246 місць у Бундестагу нового скликання, СДПН – 153 отримає мандати, Альтернатива – 94. Вільні демократи та Зелені попередньо претендують на 80 та  67 місць відповідно. Ліві отримують 69 мандатів.

Майбутня коаліція буде створена навколо блоку ХДС/ХСС Ангели Меркель. До неї можуть долучитись Вільні демократи та Зелені. Соціал-демократи вже заявили про свої наміри піти в опозицію, де їх союзниками стануть праві та ліві радикали.

Непроста коаліціада з щасливим кінцем

Отже, велика імовірність того, що канцлер Німеччини збереже свою посаду та сформує нову коаліцію та Уряд. Імовірним її складом стануть «штики» ХДС/ХСС, Вільних демократів та Зелених.

Політолог Андрій Окара прогнозує не дуже простий процес утворення нової більшості. За словами експерта, цей процес буде ускладнюватись непростими взаєминами між партіями. «Партії, що потенційно будуть утворювати нову більшість мають складну історію взаємин. Відповідно, переговори будуть не простими та тривалими. Не менш складним буде розподіл посад між ними. Нова більшість буде створюватись за рахунок дуже складних комбінацій», – відзначає Окара.

Нова Меркель та гібридна війна в Бундестагу - що показали результати виборів в Німеччині?

Андрій Окара

Відповідно, створення нового Уряду – це перший іспит для Ангели Меркель. Зелені та Вільні демократи мають різні позиції, мають певні відмінності у власному баченні зовнішньої політики. Відповідно, об’єднати їх – це те першочергове завдання, від успіху якого буде залежати подальше політичне майбутнє нової більшості та старого-нового канцлера.

 Також Андрій Окара засвідчує, що в одному з регіонів мають відбутись довибори до Бундестагу, тому поки що казати про остаточні розклади в Парламенті Німеччини говорити зарано.

Натомість, не дивлячись на імовірні труднощі, коаліція з великою імовірністю відбудеться, тому Меркель має втримати свої позиції та отримати ресурс для власної підтримки у майбутньому складі Бундестагу.

Нова Меркель Німеччини та ЄС

Враховуючи те, що нова більшість з великою імовірністю буде створена, експерти сходяться на думці про те, що Німеччина отримає принципово нового канцлера. Нова Меркель буде сильнішою, ніж вона була. Головна причина – над нею не висітиме «Дамоклів меч» у вигляді виборів. Відповідно, в неї будуть розв’язані руки, і її політика буде більш радикальною та менш обережною.

Політичний оглядач Олег Пономар каже про те, що позиції Меркель будуть посилюватись, а її політика буде більш яскраво вираженою.

«Найголовніше – Меркель буде сильним канцлером. Це добре для України, і це погано для Путіна. Меркель буде сильнішою, ніж вона була, адже тепер над нею не висітимуть вибори, і не треба враховувати настрої в суспільстві. Важливо те, що сильний тандем Меркель-Макрон буде робити Європу сильнішою і вести її вперед в наш складний та важливий історичний час», – пише експерт.

Отже, Ангела Меркель отримує підтримку у складі Парламенту, яка забезпечить їй проходження законодавчих ініціатив. Більше того, її справжні настрої не будуть стримуватись фактором наближення виборів.

«Ангелі Меркель дуже не подобалась агресивна політика Росії, але раніше вона мала стримувати дії у відповідь, зважаючи на можливі електоральні втрати. Зараз її руки розв’язані, і вона буде більш радикально відповідати на дії Кремля», – зазначає Андрій Окара.

Відповідно, ми можемо казати про те, що політика Німеччини на чолі з новою Меркель буде більш радикальною щодо викликів, які стоять перед ЄС. Також політика Німеччини буде більш схильною до офіційного Києва. Про це свідчать не тільки розв’язані руки Меркель, але і той факт, що соціал-демократи підуть в опозицію. Це значить, що їх прокремлівські політики підуть з Уряду, Наприклад, більше з МЗС Німеччини не будуть лунати проросійські заяви, які мали місце в нинішньому складі Уряду.

Тому, зважаючи на результати виборів, можна сказати, що політика Німеччини стане ще більш проєвропейською, що може помітно посилити Європейський Союз. Окрім цього, ще більше посилиться вплив на Російську Федерацію. Ангела Меркель вже встигла заявити про готовність посилити санкції проти РФ. Безумовно, це вагомий плюс для України.

Деструктивна «Альтернатива»

Прохід праворадикальної Альтернативи до Парламенту вперше в історії Німеччини – це показник того, що, з одного боку, Меркель програла у своїй політиці щодо мігрантів, а з іншого, виграв Кремль, адже загострення цієї проблеми відбулось внаслідок агресії Росії у Сирії.

 

Нова Меркель та гібридна війна в Бундестагу - що показали результати виборів в Німеччині?

Якщо реального впливу на внутрішню та зовнішню політику радикальні проросійськи сили не матимуть, то спроби дестабілізувати ситуацію вони, безумовно, будуть робити. Наприклад, приїзд депутатів в анексований Крим, який раніше був визнаний представниками Альтернативи як частина РФ. Окрім цього, їх акції та політичні маневри будуть спрямовані на послаблення євроінтеграційних процесів.

«Гібридний» характер війни Росії не лише проти України, але і проти всієї Європи, передбачає цілий арсенал невійськових, дипломатичних та політичних кроків, спрямованих на послаблення ЄС. Відповідно, саме депутати від Альтернативи доволі влучно вписуються у цей арсенал. Чи зможе їм протистояти більшість на чолі з Меркель – покаже час.

Відповідно, від того, наскільки сильна Меркель зможе ефективно протистояти власній деструктивній опозиції, і буде залежати успіх її політики та посилення її позицій у ЄС.

В цілому ж, не дивлячись на певні ознаки кризи в Німеччини, які виявили результати виборів, більшість експертів дають позитивний прогноз. Посилення власних позицій та розв’язані руки для Меркель дають їй всі шанси на успіх. При цьому, наявність сильного союзника в особі Макрона також дають великі шанси на зміцнення Європи.

Перемога партії Меркель та нова коаліція – це більше позитивний результат як для самої Німеччини, так і для Європи і України. Тому офіційному Києву можна оцінювати ці результати зі стриманим оптимізмом.

Мирослава ПЕНЬКОВА

Антон КОВАЛЕНКО