Сучасний стадіон у Комунарському районі, який кілька днів назад відкрили, взялася охороняти “кишенькова армія” МП Ц (Московська православна церква)

Мова йде про стадіон, який усе літо будували на території школи №7. Варто зазначити, що на сьогодні він такий один у Запоріжжі. Згідно з планом, аналогічні сучасні і дуже комфортні стадіони повинні збудувати у кожному районі, у Комунарському – жереб впав на сьому школу. Його звели найшвидше, тому увагу мешканців він привернув відразу.

Сучасне футбольне і волейбольне поле, бігові доріжки, тринажери для підтримки фізичної форми, сучасне покриття, та більше десятка сонячних батарей для освітлення території у нічний час. Усе це виглядає дуже презентабельно, мабуть більшість перехожих хотіли б позайматися на такому стадіоні. І, згідно з позицією міської влади – мають на це повне право, бо збудований він за кошт міского бюджету, а це більше 9 000 000 наших з вами гривень. Цей факт би дуже тішив, особливо спортсменів комунарського району, але – є багато “але”.

Директор школи “ламає голову” як зберегти стан стадіону подовше.

З появою стадіону на території школи, її директору Костянтину Білоусу приходиться дуже несолодко. Він щиро радіє, особливо коли бачить, як завзято його учні займаються спортом, але щодня переживає чи надовго об’єкт збереже сьогоднішній вигляд. Міська влада стадіон в експлуатацію передала, навіть відрядила одного із заступників мера – Анатолія Пустоварова на його відкриття. Передали, відкрили, а що робити з ним далі, Анатолій Пустоваров не сказав.

По – перше, інформацію про те, що на стадіоні може займатися кожен бажаючий мешканець Запоріжжя підхопили усі, хто почув про таку можливість. Бажаючих вишикувалися цілі черги. А гарантій, що люди будуть експуатувати новий об’єкт бережно та дотримуватися правил, ніхто дати може. Скажімо доріжки та футбольне поле встелено покриттям, яке швидко зіпсується, якщо бігати у взутті з шипами чи твердою гумою. Це питання школа частково пробує вирішити – вхід на територію стадіону можливий тільки за перепустками, які видає секретар директора. На сьогодні видано 115 перепусток. Єдине, що це забезпечить – можливість ідентифікувати, хто у той чи інший час знаходився на території.

По- друге, ніхто не передбачив, що у Запоріжжі поширеним є вандалізм, або просто безкультурність. Протягом останніх днів не одноразово через паркан перестрибували хлопці, які вже пошкодили 2 гранітні плити. Ніхто не звинувачує в умисності дій чи прямомого бажання подібних наслідків, але шкода завдана.

Яким чином зменшити ризики знищення стадіону – головна біль на сьогодні лише директора школи та батьків, діти яких навчаються у школі №7. Тимчасове рішення прийшло само, його ініціатори навіть прийшли на відкриття станіону. Високі, підтягнуті, сильні… Вибачте, нагадують добре відомих нам за останні роки “тітушок”.

стадіон

стадіон

стадіон

ОГ “Радомир”  – приклад російського “православного патруля”

ГО “Радомир”, – оргаінізація у склад якої входять хлопці з доброю спортивною підготовкою. Якщо ви були свідками заходів, організованих МПЦ, то напевно зустрічалися з цими молодиками. Вони присутні на хресних походах чи інших зібраннях – забезпечують громадський порядок. Наче у місті немає кому цим займатися… Але ж ні, святі отці і прихожани МПЦ потребують особливої безпеки. На Божу опіку вочевидь не уповають. Ця ж сама організація взялася за охорону стадіону, що знаходиться на території школи №7. Директор школи запевняє, що стадіону дуже шкода, бо без нагляду 9 000 000 підуть на вітер і з цим ми 100% погоджуємося. Міська ввлада не ускладнює свою роботу вирішенням цього питання. Стадіон збудували, на відкриття прибули, містяни “зацінили” все – місія виконана.

стадіон

Директор школи не втручається у процес організований батьками

“Один з батьків нашої учениці Михайло Ведмідь запропонував варіант вирішення проблеми охорони стадіону. На час, коли підтримки з боку влади немає, батьки вирішили охороняти самостійно. Який графік чергування вони встановили і хто саме знаходить на об’єкті – мені не відомо. З 8:00 до 16:00 стадіон пильнує співробітник школи. Хоч він у нас коп’ютерний технік, але погодився на додаткове навантаження. З появою подібних об’єктів повинні виділяти додаткові ставки, бо зобов’язати стежити за порядком на стадіоні я не маю кого. А пустити все на самоплин – це викинуті на вітер гроші, бо стан стадіону зміниться вже протягом одного місяця.  Окрім того, я  вже сьогодні думаю, що буде через рік, коли покриття стадіону потрібно буде ремонтувати. Навіть при бережній експлуатації воно зноситься. Штучну траву на футбольному полі щотижня потрібно розчісувати. Хто це повинен робити? Візьму граблі і буду чесати самостійно! Я радий, що хоч якесь тимчасове рішення є, тому не втручаюся у те, як батьки його організували процес охорони стадіону” – розказав директор школи Костянтин Білоус.

Чому “тітушки” і звідки з’явилася “православна армія”?

А тепер невеличка аналогія з організацією “Сорок сороков”. На території Росії активно діє так званий “православний патруль”. Росіяни з ним та його репутацією добре знайомі. А дехто навіть відчув його авторитет і неправославну силу на собі. Для прикладу: Є у місті скажімо парк чи інше місце для відпочинку. Приходять туди православні чиновники і заявляють, що на цьому місці тепер буде храм – православний і святий. Люди проти і пробують це пояснити, приблизно як у нас, – проводять акції, пишуть звернення, організовують мітинги чи протести. На один з таких протестів приходить “православний патруль” і переконує людей погодитися на будівництво, переконує – “вручну”. Така схема діє  по усій території Росії і застосовується там, де “принижуть” інтереси МПЦ. А інтересів та апетитів, як ми знаємо з прикладу в Україні дуже немало.

Публікація для роздумів і застереження про небезпеку! Амінь!

P.S – Чекаємо коментаря профільного департамету з приводу охорони об’єктів, які знаходяться на території освітніх закладів. Далі буде…